
Botwinka to prawdziwie wiosenno-letni przysmak, który kojarzy nam się przede wszystkim z chłodnikami, a także z doskonałą zupą na ciepło. Botwinka ma w składzie sporo witamin i składników mineralnych, nie wszyscy jednak powinni ją spożywać. W botwince odnajdziemy duże dawki witaminy A. Usprawnia ona zmysł wzroku, wpływa także na dobrą kondycję skóry i błon śluzowych. Z kolei, również obecna w botwince, witamina K wzmacnia naturalne funkcje odpornościowe organizmu, sprzyja procesom krzepnięcia krwi i mineralizacji kości. Botwinka to także dobre źródło antyoksydantów. Kolejnym atutem tego warzywa jest niska wartość kaloryczna. W 100 gramach liści znajdziemy zaledwie 20 kcal, w których mieści się całkiem spora dawka błonnika, wspierającego trawienie i będącego sprzymierzeńcem wszystkich osób na diecie. Nie wszyscy jednak mogą jeść botwinkę bezkarnie. Zrezygnować z niej powinny osoby mające problemy nerkowe, a to ze względu na obecność szczawianów w roślinie. Botwinka ma też dość wysoki indeks glikemiczny.
