
Niepozorna brzoskwinia w niemal 90% składa się z wody. Jest dość słodka, ale wcale nie jest produktem kalorycznym. W 100 gramach tego owocu – tyle waży jedna średnia sztuka – znajdziemy zaledwie 45 kcal. Dzięki zawartości błonnika, brzoskwinie są również stosunkowo sycące. Nie są, mimo to, szczególnie mocno odżywcze, ale kilka ważnych witamin i minerałów, jedząc brzoskwinie, sobie dostarczymy. Przede wszystkim witaminę E, a także C i PP. W brzoskwiniach są spore dawki beta-karotenu, potas, żelazo, magnez i wapń. Coraz częściej mówi się również o ważnej roli pestek brzoskwini. Znajduje się w nich amigdalina, nazywana czasem witaminą B1 Niektórzy uznają ją za lek na nowotwory, choć żadne badania kliniczne nie potwierdziły takiego jej działania. Wskazuje się jednak, że preparaty z pestek brzoskwini czy moreli mają pewne działanie profilaktyczne i mogą być stosowane jako suplement. Uważać jednak należy, by nie przyjmować jednocześnie amigdaliny i wysokich dawek antyoksydacyjnej witaminy C.
