
W Polsce czarna herbata jest najpopularniejsza. Nie jest prawdą, że do najbardziej popularnych w Polsce herbacianych torebek trafia herbata najgorszej jakości. Są to po prostu bardziej rozdrobnione cząstki herbacianych listków, te same jednak, które w formie mniej posiekanej trafiają do herbat liściastych. Herbata w torebkach niekoniecznie musi mieć gorsze właściwości czy jakość niż jej liściasta krewniaczka, choć w przypadku herbaty, jak każdego innego produktu spożywczego, trzeba weryfikować jej skład. Często, zamiast prawdziwego herbacianego aromatu, aplikuje się nam sztuczne zapachy i barwniki, by napar miał odpowiedni kolor. Czarna herbata ma swoje swoiste właściwości. Przypisuje się jej wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia choroby Parkinsona. Chińczycy twierdzą, że przy szklance czarnej herbaty dziennie spada ono o 70% i, co ciekawe, dotyczy to wyłącznie herbaty czarnej. Czarna herbata zawiera również flawonoidy, które zapobiegają powstawaniu zakrzepów, a w konsekwencji działa przeciwmiażdżycowo. Ma też działanie antyrakowe.
