
Nie wygląda zbyt imponująco i atrakcyjnie, a jednak atrakcyjnym produktem spożywczym jest. W czarnej rzepie znajdziemy bardzo dużo mikro- oraz makroelementów. Szczególnie dobrze reprezentowany jest potas, magnez, wapń, cynk, fosfor oraz potas. W rzepie znajdziemy również jod. Jedzenie rzepy korzystnie wpłynie na układ nerwowy oraz na kondycję włosów i skóry, ponieważ jest to skarbnica witamin z grupy B: B1, B2, B3, B Towarzyszy im witamina C, która wspiera układ odpornościowy. Rzepa jest warzywem niskokalorycznym: 100 gramów warzywa to nieco ponad 30 kcal. Zalecana jest cierpiącym na anemię. Najzdrowsza jest, oczywiście, rzepa surowa, można jednak poddawać ją również obróbce termicznej. Wówczas wydziela się olejek gorczycowy, który jest bardzo korzystny dla pracy naszej wątroby, bowiem aktywuje wydzielanie żółci i soku żołądkowego, co usprawnia przemianę materii. Pomaga także w zaparciach. Rzepy nie powinny w związku z tym spożywać osoby z problemami na tle układu pokarmowego, serca czy nerek.
