Czerwone owoce – na zdrowie

Kolor owoców to nie tylko walory estetyczne i kwestia ładnego wyglądu na grządkach. Kolor bowiem mówi sporo o właściwościach konkretnych owoców. Wiele osób napotyka się w dietetycznych jadłospisach na zalecenia, aby korzystać z owoców czerwonych i fioletowych. Są one prawdziwymi rekordzistami, jeśli chodzi o zawartość składników antyoksydacyjnych. Wśród nich lideruje aronia, jednak ze względu na jej specyficzny smak nie każdemu przypada do gustu. Nawet, jeśli nie jesteśmy aroniowymi fanami, wzbogacić dietę o antyoksydanty możemy, sięgając po czarną porzeczkę, borówkę amerykańską oraz naszą rodzimą jagodę, jeżyny i maliny, truskawki, czereśnie i wiśnie, żurawiny i śliwki. Oprócz antyoksydantów, w owocach odnajdziemy również cenne dla naszego organizmu witaminy i minerały oraz błonnik. Nie jest prawdą, że – ze względu na zawartość cukru – owoce szybko nas utuczą. W dużej mierze składają się one z wody, znajdziemy w nich także błonnik. W większości przypadków mają niski indeks glikemiczny.

Powiązane posty

Kompendium wiedzy o zdrowiu

Jak dbać o zdrowie psychiczne w stresujących czasach?

Jak dbać o zdrowie psychiczne w stresujących czasach? Znaczenie opieki nad zdrowiem psychicznym W obliczu współczesnego tempa życia i rosnącego poziomu stresu, dbanie o zdrowie psychiczne staje się kluczowym aspektem naszego ogólnego dobrostanu. Zdrowie psychiczne ma ogromny wpływ na nasze codzienne funkcjonowanie, relacje z innymi oraz nasze sukcesy zawodowe i osobiste. Praktykowanie technik relaksacyjnych Jednym […]

Czytaj dalej -->
Kompendium wiedzy o zdrowiu

Naturalne sposoby na poprawę jakości snu

Naturalne sposoby na poprawę jakości snu Naturalne sposoby na poprawę jakości snu W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób boryka się z problemami związanych ze snem. Zbyt krótka lub niespokojna noc może wpływać negatywnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Szukając rozwiązania, warto zwrócić uwagę na naturalne metody poprawy jakości snu, które mogą przynieść ulgę bez […]

Czytaj dalej -->
Kompendium wiedzy o zdrowiu

Dieta roślinna – jak wpływa na zdrowie?

Jak dieta roślinna wpływa na zdrowie? Korzyści dla zdrowia serca Dieta roślinna, bogata w warzywa, owoce, orzechy i rośliny strączkowe, jest znana z korzystnego wpływu na zdrowie serca. Badania wykazały, że osoby praktykujące dietę roślinną mają niższe ryzyko chorób serca, wysokiego ciśnienia krwi i udarów. Redukcja ryzyka nowotworów Spożywanie dużej ilości warzyw i owoców może […]

Czytaj dalej -->