
Kolor owoców to nie tylko walory estetyczne i kwestia ładnego wyglądu na grządkach. Kolor bowiem mówi sporo o właściwościach konkretnych owoców. Wiele osób napotyka się w dietetycznych jadłospisach na zalecenia, aby korzystać z owoców czerwonych i fioletowych. Są one prawdziwymi rekordzistami, jeśli chodzi o zawartość składników antyoksydacyjnych. Wśród nich lideruje aronia, jednak ze względu na jej specyficzny smak nie każdemu przypada do gustu. Nawet, jeśli nie jesteśmy aroniowymi fanami, wzbogacić dietę o antyoksydanty możemy, sięgając po czarną porzeczkę, borówkę amerykańską oraz naszą rodzimą jagodę, jeżyny i maliny, truskawki, czereśnie i wiśnie, żurawiny i śliwki. Oprócz antyoksydantów, w owocach odnajdziemy również cenne dla naszego organizmu witaminy i minerały oraz błonnik. Nie jest prawdą, że – ze względu na zawartość cukru – owoce szybko nas utuczą. W dużej mierze składają się one z wody, znajdziemy w nich także błonnik. W większości przypadków mają niski indeks glikemiczny.
