
Dyskusja nad tym, czy lepsze jest masło, czy margaryna powraca co jakiś czas na łamach gazet i w programach telewizyjnych poświęconych zdrowemu żywieniu. Warto powiedzieć – na pewno nie ostatecznie, ponieważ pytanie poruszane jest co jakiś czas – że masło jest zdrowe. Jest co prawda dość kaloryczne oraz bogate w tłuszcze nasycone, jednak jego przewaga nad innymi tłuszczami do smarowania polega na tym, że jest to produkt naturalny (oczywiście, gdy wybieramy masło bez syntetycznych domieszek), łatwo strawny, bogaty w rozpuszczalne w tłuszczach witaminy, które łatwo się przyswajają. Aby jednak móc w pełni wykorzystać możliwości masła, należy wybierać te o dobrym składzie: co najmniej 74%, a najlepiej 82% tłuszczu, unikając produktów, na których etykietach pojawiają się określenia „maślany”, „pyszny”, „miks”. Sugerują one, że taki produkt z prawdziwym masłem nie ma wiele wspólnego. Ma on z reguły sztuczne dodatki, domieszki olejów roślinnych i utwardzacze. Masło powinniśmy używać na zimno. Do smażenia przeznaczone jest wyłącznie masło klarowane.
