
Jeszcze niedawno uważano go za najzdrowszy olej świata. Ostatnio coraz więcej jest głosów, że olej kokosowy to w rzeczywistości niemal wyłącznie tłuszcze nasycone i jego zdrowotne właściwości wcale nie są takie oczywiste. Olej kokosowy rzeczywiście aż w kilkunastu procentach składa się z kwasów tłuszczowych średniołańcuchowych (są to kwasy: kapronowy, kaprylowy, kaprynowy). Są to tłuszcze bardzo korzystne dla naszego organizmu, ponieważ nie magazynujemy ich. Nasz organizm zamienia je bezpośrednio w energię lub ciała ketonowe. To jednak tylko kilkanaście procent składu. Większość stanowią kwasy długołańcuchowe (laurynowy, mirystynowy, palmitynowy i stearynowy), które są szkodliwe, zwiększają ryzyko chorób krążenia i stanowią przyczynę całej dyskusji nad olejem kokosowym. Jest to jednak tylko kwestia właściwych proporcji oraz zastosowania oleju kokosowego na co dzień. Wykazuje on bowiem szereg korzystnych dla naszego organizmu działań. Wspiera pracę tarczycy, wspomaga odchudzanie ze względu na zdolność przyspieszania metabolizmu i zmniejszanie łaknienia. Jest też zdrowy dla jelit. Koniecznie należy wybierać olej kokosowy nierafinowany, uzyskiwany poprzez tłoczenie na zimno.
