
Grzyby to w naszej diecie dość kontrowersyjny temat. Wiele osób w ogóle ich nie je, inni uważają za przysmak, szczególnie jeśli wcześniej sami je znaleźli i przygotowali. Grzyby mają jednak szereg zalet, o których chyba się nie pamięta. Na przykład ułatwiają utrzymanie prawidłowej wagi ciała ponieważ są nisko kaloryczne. Grzyby zawierają także sporo błonnika, a on pozwala nam szybciej poczuć podczas posiłku sytość i pomaga w prawidłowym metabolizmie. Z drugiej strony nie wszystkie grzyby są lekkostrawne, także ich podawanie ma pewne obostrzenia (najbezpieczniejsze są pieczarki). Grzyby to także cenne źródło wielu minerałów, w tym potasu, cynku, żelaza, fosforu i wielu innych. Mamy w nich także witaminy z grupy B, witaminę K, A i C. Poprzez grzyby wystawione na promienie słoneczne można także dostarczyć do swojego organizmu cenną witaminę D. Na tym zalet grzybów nie koniec, są one bowiem także niezłym antyutleniaczem i pozwalają między innymi na wzmocnienie odporności organizmu (dlatego zaprawia się grzyby na zimę, kiedy to sposoby na podniesienie odporności są nam najbardziej potrzebne).
