
Częstym argumentem osób odżywiających sie niezdrowo jest permanentny brak czasu. Tymczasem zdrowe odżywianie wcale nie musi być czasochłonne i nie jest to reklama tak modnych ostatnio diet pudełkowych. Przede wszystkim zdrowe, niekłopotliwe odchudzanie jest domeną planowania diety. Sięganie po gotowe dania, półprodukty i niezdrowe przekąski jest spowodowane najczęściej brakiem odpowiedniej żywności. Kluczem jest więc tworzenie list zakupów i jadłospisów. Część produktów możemy przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia podgrzać. W pogotowiu dobrze jest trzymać również zdrowe pasty kanapkowe czy przekąski. Pełna zdrowych produktów lodówka powstrzyma nas przed pokusami. Kluczem jest też przygotowanie większych porcji. Gotować można raz na kilka dni: niektóre potrawy poczekają w lodówce, inne swobodnie można mrozić. Jeśli już kupujemy gotowce, to takie z jak najprostszym składem i bez polepszaczy. Przy codziennych zakupów unikajmy też zakupów hurtowych. Lepiej kupić mniej i dysponować świeżymi produktami niż wyrzucać te, których data przydatności dawno minęła.
