
Jedzenie w restauracji, gdy jesteśmy na diecie, zawsze jest problematyczne. Powiedzieć trzeba jasno, że pełną wiedzę co do tego, co wylądowało na naszym talerzu mamy tylko, kiedy gotujemy samodzielnie. Są jednak takie sytuacje, w których do jedzenia w restauracji jesteśmy zmuszeni i wówczas stajemy przed nie lada problemem: jakie potrawy wybrać, aby nie zrujnować efektów diety. Dobrym wyborem zawsze są warzywa i dania z dużą ich ilością. Ideałem jest oczywiście spożywanie surowych warzyw lub gotowanie na parze, dobrym pomysłem są jednak także warzywa pieczone. Do nich dobrać można dobre mięso jako źródło białka. Najlepiej, jeśli będzie to ryba (gotowana na parze, grillowana lub pieczona) oraz mięso drobiowe (kurczak albo indyk). Uważać należy na dodatki. Jeśli mamy możliwość, wybierajmy produkty pełnoziarniste: ciemny ryż, wszelkie kasze. Lepiej unikać ziemniaków, zwłaszcza jeśli wzbogacone są kalorycznymi dodatkami, czy białego pieczywa. Uwagę należy zwracać na to, czy posiłek jest prawidłowo zbilansowany, to znaczy, czy odnajdziemy w nim białko, złożone węglowodany i zdrowe tłuszcze.
