
Czy latem jest łatwiej schudnąć? I tak, i nie. Łatwiej, ponieważ nie mamy pokusy do zawijania się w kocyk z książką i słodkimi przekąskami. Nie sięgamy też po ciężkie, rozgrzewające dania. Trudniej, gdyż znacznie gorzej zachować nam dietetyczną dyscyplinę. Gdy żar leje się z nieba, najchętniej jedlibyśmy lody i gazowane napoje, ignorując kompletnie konieczność dostarczenia podstawowych składników odżywczych. Rada jest tylko jedna: niezależnie od tego, jak bardzo nam się nie chce, musimy jeść zdrowo. Po pierwsze, owoce. Można jeść je w postaci świeżej, można miksować na zdrowe koktajle, a nawet zamrażać na lody. Dobre są też sałatki: lekkie, idealne na upały. Do zielonych liści można dodać grillowanego kurczaka, jajko na twardo czy fasole, które będą stanowiły świetne źródło białka. Całość urozmaicić można kaszą czy grzankami z pełnoziarnistego pieczywa. Po trzecie, jogurty. Także do nich możemy dodawać owoce czy ulubione dodatki z pełnego ziarna lub pestek. Nie ma nic złego, aby w największe upały przerzucić się na kulinarną prostotę. Musi ona jednak nadal być zdrowa i wartościowa.
