
Brak czasu jest naszym największym wrogiem na drodze do prowadzenia zdrowego trybu życia. To on jest odpowiedzialny za to, że jemy byle co, bule jak, żywimy się produktami, których w ogóle nie powinno być w naszej lodówce. Jedyną receptą jest stworzenie planu działania i to zarówno w sferze jedzenia, jak i treningu. Można ustalić jadłospis na cały tydzień wraz z dopasowaną listą zakupów. Jeśli wpadamy na obiad do domu prosto z pracy, dobrze jest przygotować obiad dzień wcześniej na dwa dni. Przygotowywanie na każdy dzień innego posiłku jest pracochłonne, dobrze więc ułatwić sobie życie. Posiłki warto przygotowywać dzień wcześniej: nie chodzi tylko o obiad, ale także o śniadanie i kolację. Kuchenne szafki i lodówkę wyposażyć trzeba również w zdrowe przekąski, pozbywszy się wcześniej tych niekorzystnych dla naszej sylwetki. W razie nagłego ataku głodu sięgniemy po owoce czy pełnoziarniste produkty, a nie czekoladowy batonik. Nie ma nic złego w sięganiu po gotowe produkty, każdorazowo jednak trzeba dokładnie weryfikować ich skład.
