
Pierwotnie jogurt naturalny uznany był jako wspaniałe lekarstwo i można go było kupić jedynie w aptekach. Dzisiaj jest to pełnowartościowy produkt spożywczy, który ma wiele właściwości zdrowotnych. Pod względem dietetycznym jest on nisko kaloryczny. Może więc być głównym składnikiem śniadania w każdej diecie. W jogurcie naturalnym znajdują się spore ilości wapnia i białka. Wapń to budulec kości, dlatego jest niezbędny do ich prawidłowego rozwoju. Jogurt wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit, dzięki czemu układ trawienny pracuje zdecydowanie lepiej. Jogurt należy jeść nawet przy przeziębieniu, bo wspomaga naturalną odporność organizmu. Jogurt naturalny ma nawet właściwości kosmetyczne i jest w kosmetyce wykorzystywany do poprawy wyglądu i zdrowia skóry. Główne jego przeznaczenie to jednak konsumpcja, a zaleca się zjedzenie przynajmniej jednego jogurtu dziennie. Pamiętajmy, że jogurt naturalny nie smakuje tak dobrze jak jogurty smakowe. Jego smak przypomina raczej zsiadłe mleko aniżeli smak jogurtów, które znamy z reklam telewizyjnych.
