
Kakao to dobry pomysł na zaspokojenie apetytu naszego organizmu na coś czekoladowego. Jak jednak wiadomo, poszczególne kakaowe proszki nie są tożsame. Na sklepowych półkach znaleźć możemy ciemne, gorzkie kakao, polecane zwłaszcza do wypieków, jak i rozpuszczane proszki, często reklamowane jako kakao dla dzieci, wzbogacone o niezbędne witaminy. Takie proszki są również wygodne. Po przeanalizowaniu składu produktu zauważyć można jednak, że nie jest to żadne kakao, a cukier wymieszany z niewielką ilością kakao. Proponowane dla dzieci mieszanki mogą mieć nawet około 70% cukru, co jest proporcją bardziej zaburzoną niż w najmniej wartościowej czekoladzie mlecznej. Samego kakao są tu ilości śladowe. Kakaowe proszki są najgorszym możliwym wyborem. Nie mają zalet prawdziwego kakao, takich jak dostarczanie magnezu czy żelaza. Sięgać powinniśmy zatem właśnie po to kakao do wypieków. Jego przygotowanie nie jest wcale trudniejsze, a dodatkowo możemy wybrać, ile i jakiego słodzika chcemy do napoju dodać.
