
Masło orzechowe to jedna ze zdrowszych przekąsek spośród grzeszków na diecie. Jest jednak jeden warunek: masło musi mieć naprawdę dobry skład. Oczywiście, jak większość tego typu produktów można masło orzechowe przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy jedynie dobry blender. Jest to najlepsze rozwiązanie, ponieważ bardzo trudno jest kupić masło, które nie miałoby w swoim składzie oleju palmowego poddanego utwardzeniu. Skład dobrego masła orzechowego w stu procentach stanowić powinny orzechy, a po otwarciu słoika na wierzchu powinniśmy zobaczyć naturalny tłuszcz z orzechów, który wytrącił się ze składników. Z pomocą w znalezieniu odpowiedniego masła orzechowego, jeśli nie mamy ochoty robić go samodzielnie, przyjdzie internet. Warto, bo orzechy są zdrowe. Zawierają zdrowe tłuszcze, witaminy z grupy B, witaminę E i magnez. Masło orzechowe dostarczy nam również ważnych dla skóry, włosów i paznokci cynku i korzystnego dla serca potasu, wspierającego kości wapnia i białka roślinnego. Jest tu także selen, stanowiący bardzo silny antyoksydant.
