
Mrożenie warzyw i owoców jest jedną ze skuteczniejszych form przechowania ich przez zimę. Niektórzy straszą jednak, że wpływ niskiej temperatury nieodwracalnie pozbywa warzywa i owoce cennych składników. Podczas mrożenia jednak potencjalny ubytek witamin czy biopierwiastków jest minimalny. Owoce, które można mrozić bez jakiegokolwiek ryzyka utraty właściwości, to między innymi owoce jagodowe, takie jak jagody, truskawki, maliny, agrest, a także wiśnie, czereśnie, morele, brzoskwinie czy śliwki. Spośród warzyw najczęściej mrozi się kalafior i brokuły, groszek, brukselkę, warzywa strączkowe. Do mrożenia nadają się właściwie wszystkie warzywa, prócz tych składających się głównie z wody, jak ogórki czy sałata. Niektóre warzywa przed mrożeniem należy zblaszować, a ten proces pozbawia je niewielkiej ilości witamin. Są to jednak straty śladowe. Witaminy C ubywa o około 10%. Gdy robimy dżem, strata jest nawet trzykrotnie większa. Mrożonki są więc bardzo wartościowe i koniecznie należy sięgać po nie zimą, gdy świeże warzywa powinny wzbudzać nasz niepokój.
