Mrożonki: zdrowe czy nie?

Mrożenie warzyw i owoców jest jedną ze skuteczniejszych form przechowania ich przez zimę. Niektórzy straszą jednak, że wpływ niskiej temperatury nieodwracalnie pozbywa warzywa i owoce cennych składników. Podczas mrożenia jednak potencjalny ubytek witamin czy biopierwiastków jest minimalny. Owoce, które można mrozić bez jakiegokolwiek ryzyka utraty właściwości, to między innymi owoce jagodowe, takie jak jagody, truskawki, maliny, agrest, a także wiśnie, czereśnie, morele, brzoskwinie czy śliwki. Spośród warzyw najczęściej mrozi się kalafior i brokuły, groszek, brukselkę, warzywa strączkowe. Do mrożenia nadają się właściwie wszystkie warzywa, prócz tych składających się głównie z wody, jak ogórki czy sałata. Niektóre warzywa przed mrożeniem należy zblaszować, a ten proces pozbawia je niewielkiej ilości witamin. Są to jednak straty śladowe. Witaminy C ubywa o około 10%. Gdy robimy dżem, strata jest nawet trzykrotnie większa. Mrożonki są więc bardzo wartościowe i koniecznie należy sięgać po nie zimą, gdy świeże warzywa powinny wzbudzać nasz niepokój.

Powiązane posty

Kompendium wiedzy o zdrowiu

Jak dbać o zdrowie psychiczne w stresujących czasach?

Jak dbać o zdrowie psychiczne w stresujących czasach? Znaczenie opieki nad zdrowiem psychicznym W obliczu współczesnego tempa życia i rosnącego poziomu stresu, dbanie o zdrowie psychiczne staje się kluczowym aspektem naszego ogólnego dobrostanu. Zdrowie psychiczne ma ogromny wpływ na nasze codzienne funkcjonowanie, relacje z innymi oraz nasze sukcesy zawodowe i osobiste. Praktykowanie technik relaksacyjnych Jednym […]

Czytaj dalej -->
Kompendium wiedzy o zdrowiu

Naturalne sposoby na poprawę jakości snu

Naturalne sposoby na poprawę jakości snu Naturalne sposoby na poprawę jakości snu W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób boryka się z problemami związanych ze snem. Zbyt krótka lub niespokojna noc może wpływać negatywnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Szukając rozwiązania, warto zwrócić uwagę na naturalne metody poprawy jakości snu, które mogą przynieść ulgę bez […]

Czytaj dalej -->
Kompendium wiedzy o zdrowiu

Dieta roślinna – jak wpływa na zdrowie?

Jak dieta roślinna wpływa na zdrowie? Korzyści dla zdrowia serca Dieta roślinna, bogata w warzywa, owoce, orzechy i rośliny strączkowe, jest znana z korzystnego wpływu na zdrowie serca. Badania wykazały, że osoby praktykujące dietę roślinną mają niższe ryzyko chorób serca, wysokiego ciśnienia krwi i udarów. Redukcja ryzyka nowotworów Spożywanie dużej ilości warzyw i owoców może […]

Czytaj dalej -->