
Olej arganowy znany jest przede wszystkim w kosmetyce. Wchodzi w skład olejków, kremów i balsamów, a dzięki wysokiej zawartości witaminy E opóźnia procesy starzenia, wygładza i odnawia skórę. W 80% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych: omega-6 i omega-9 i to właśnie one, także, gdy olej arganowy stosujemy do celów spożywczych, wywierają korzystny wpływ na nasz wygląd, wzmacniając również włosy i paznokcie. Ma także właściwości przeciwzapalne, przyspieszania gojenie się ran, łagodzi odparzenia czy też chorobowe problemy skórne. Warto podkreślić, że olej arganowy dostarcza do naszego organizmu również witaminę F, która obniża poziom cholesterolu i skutecznie wspiera układ krążenia. Ma również działanie przeciwzapalne. Olej arganowy można stosować do sałatek, koktajli i past kanapkowych. Skrapia się nim również mięso i grillowane warzywa. Sprawdza się także jako suplement: należy pić łyżeczkę trzy razy dziennie przez około miesiąc. Aby jednak nie stracił swoich właściwości, nie można go podgrzewać.
