
To, że orzechy pomagają schudnąć, mimo że są pożywieniem bardzo tłustym, zakrawa na pewnego rodzaju paradoks. Stanowią jednak namacalny dowód na to, że niewolnicze liczenie kalorii i dopasowywanie ich do rozpisek dietetycznych jest błędem. Kalorie nie są bowiem sobie równe i ważniejsza od ich ilości jest jakość tego, co zjadamy. Orzechy są przekąską najzdrowszą z możliwych. Wybierać oczywiście należy orzechy niesolone, w jak najczystszej, pozbawionej syntetycznych przypraw formie. Zawierają w sobie tyle różnego rodzaju witamin i składników mineralnych, że można je uznać za naturalny suplement dietetyczny. Orzechy powinniśmy włączać do diety codziennie, choć z umiarem. Maksymalna porcja dobowa to 30 gramów dowolnych orzechów. Taki orzechowy zastrzyk dietetyczny stanowi świetną profilaktykę cukrzycy, tarczę antynowotworową, wsparcie układu krążenia, panaceum na otyłość czy nadciśnienie. Dokładny bilans odżywczy orzechów zależy od rodzaju, na jaki się zdecydujemy. Wszystkie jednak zawierają cenne kwasy omega-
