
Owoce to samo zdrowie, to slogan często powtarzany i przekazywany w powszechnej świadomości. Ich jedzenie daje same korzyści: nie tylko świetnie smakują, ale i dostarczają do organizmu witaminy i niezbędne składniki odżywcze. Niektóre z owoców posiadają specjalne właściwości, dzięki czemu stosujemy je w specjalnych celach. Na przykład cytrusy zapewniają właściwy poziom kwasowo-zasadowy w żołądku i są polecane jako naturalny antybiotyk. Niestety w pewnych okolicznościach spożywanie owoców jest nie tyle nie zdrowe, co nie korzystnie wpływa na organizm. Owoce zawierają naturalny cukier, czyli fruktozę, który jest słodszy od glukozy. Powszechnie jest stosowana jako substytut cukru pochodzenia glukozowego. Czy jest to jednak zdrowe rozwiązanie? Nadmierne spożywanie owoców ma negatywny wpływ na zdrowie. Metabolizm fruktozy odbywa się w wątrobie, a nie trafia do krwiobiegu jak glukoza. Ubocznym produktem reakcji przemiany fruktozy jest kwas moczowy, którego nadmierna ilość w organizmie może objawiać się potencjalnym zwiększeniem ryzyka miażdżycy.
