
Uwielbiamy naleśniki i placuszki na śniadanie. Jeśli jednak przygotujemy je z pszennej mąki i okrasimy słodkim syropem klonowym lub kremem czekoladowym, który więcej wspólnego ma z cukrem niż z czekoladą, niewiele będą one miały wspólnego ze zdrowym śniadaniem. Na szczęście można połączyć przyjemne z pożytecznym i spróbować na przykład apetycznych placków otrębowych. Bazą są zawsze otręby pszenne i żytnie. Wystarczy wymieszać 2 łyżki otrębów pszennych z 3 łyżkami otrębów żytnich, dla odpowiedniej konsystencji dodać jajko i około 2 łyżek jogurtu greckiego – i w ten sposób powstaje baza do placuszków. Po usmażeniu wystarczy podać je z ulubionymi owocami. Aby urozmaicić smak placków, przed smażeniem do masy można dodać jabłko starte na tarce oraz cynamon. W ten sposób uzyskujemy otrębowe placki szarlotkowe. Dobrym dodatkiem do masy jest też rozgnieciony banan i potarta gorzka czekolada. Dodatki możemy dowolnie modyfikować pod kątem własnego smaku. Trzeba jednak pamiętać, że muszą to być zdrowe produkty.
