
Troszkę dzisiaj zapomnianym owocem jest poziomka. Ta rosnąca dziko właściwie pozostała jedynie dla stałych leśnych bywalców. Niestety, ale dzisiaj najczęściej kupujemy owoce typowo sklepowe, a poziomka do takowych nie należy. Owoce i liście poziomki mają właściwości lecznicze, wykorzystywano je już w medycynie ludowej. Owoce poziomki są bardzo przydatne w leczeniu dziąseł i przyzębia. Liście poziomki pomagają w gojeniu się ran, można z nich robić okłady. Jednak właściwości zdrowotne poziomek można wymieniać bez końca. Zwiększają one odporność organizmu na różnego rodzaju infekcje bakteryjne. Usprawniają one też pracę całego układu krwionośnego, czyli poprawiają krążenie. Ograniczają też wchłanianie cholesterolu złego, czyli tego, który określa się symbolem LDL. Pijąc sok z poziomek zapobiegamy również powstawaniu kamienia nazębnego. Jednym słowem – warto zacząć znowu konsumować poziomki. Trzeba jednak wiedzieć, że najwięcej właściwości zdrowotnych mają te owoce, które rosną dziko w lasach. Ogrodowe poziomki są trochę uboższe w działanie zdrowotne.
