
Słodkie figi to jedne z najlepszych suszonych owoców. Jeśli jeszcze ich nie jedliśmy, warto nadrobić zaległości. Znajdziemy w nich sporo wapnia: w 100 gramach owoców jest go około 200 miligramów. Wapń ten wsparty jest przez obecność potasu, żelaza i nieco mniejszych ilości magnezu oraz fosforu. Ze względu na słodki smak figi są kaloryczne, ale o ile spożywamy je z umiarem, nie zaszkodzą nam nawet na diecie. Dzieje się tak także dlatego, że w suszonych figach ukrywa się sporo błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości, obniża całkowity poziom cholesterolu we krwi i wspomaga przemianę materii, usuwając toksyny i zbędne produkty przemian metabolicznych. Mimo to powinny jednak uważać osoby chorujące na cukrzycę. Oprócz zawartości cukru w owocach, mają one także wysoki indeks glikemiczny (IG około 40). Ze względu na to, że zawierają tyraminę – białko obecne także w suszonych daktylach czy rodzynkach – mogą wywoływać migreny, powinny zatem zrezygnować z nich osoby, które takie problemy miewają.
