
Popularne, obiegowe opinie dotyczące wafli ryżowych ustawiają je w jednym szeregu ze zdrowymi, niskokalorycznymi przekąskami idealnymi dla osób na dietach redukcyjnych. Sprawa nie jest jednak tak prosta i jednoznaczna jak mogłoby się z pozoru wydawać. Prawdą jest, że wafle ryżowe zazwyczaj zrobione są z ryżu brązowego. Często jednak występują w nich domieszki ryżu białego. Niezależnie jednak od proporcji, zawsze mają bardzo wysoki indeks glikemiczny, a i wartość kaloryczną nie niższą. Nie można ich więc podjadać bezkarnie. Odmówić im jednak wartości nie sposób, gdyż stanowią bardzo wygodną przekąskę przedtreningową. Nie grzeszymy bardzo, jeśli od czasu do czasu pozwolimy sobie na taką przekąskę, jednak zdawać musimy sobie sprawę, że wcale nie jest ona tak bardzo fit, nie są też szczególnie odżywcze – szczególnie, jeśli zdecydujemy się na popularne wersje smakowe: serowe, czekoladowe czy z wymyślnymi polewami jogurtowymi. Sięgajmy więc raczej po te, w których występuje ryż i dodatki w postaci ziaren lub pestek.
