
Za zakwaszenie organizmu bardzo często odpowiada nieprawidłowa dieta. Popularne produkty, które mogą doprowadzić do wystąpienia tego problemu to: sery, ryby, jaja, alkohol, mięso, wysoko przetworzone produkty, kawa i czarna herbata, produkty zbożowe oraz słodkie napoje gazowane. Na zakwaszenie wpływa także: stres, brak aktywności fizycznej, zbyt intensywne treningi, duża zawartość chemicznych dodatków w żywności. Jak przywrócić równowagę? Odkwaszanie organizmu warto zacząć od zmiany niekorzystnych nawyków żywieniowych i włączenia odkwaszających produktów do codziennej diety. Takie działanie ma np.: surowe mleko i śmietana, kasza gryczana i jaglana, warzywa – brokuły, buraki, cukinia, szpinak, seler, pomidor, rzodkiewka, cukinia, większość owoców – brzoskwinie, kiwi, cytrusy, banany, truskawki, manko, grejpfrut, arbuz, maliny, mango, winogrona. Odkwaszanie organizmu wymaga także picia odpowiedniej ilości wody. Proces można wspomóc dzięki różnym suplementom diety, które są dostępne na rynku.
