
Sól himalajska jest jedną z odmian soli kamiennej. Swój charakterystyczny różowy kolor zawdzięcza dużej obecności żelaza oraz innych składników mineralnych. W wielu mediach pojawiły się informacje o rekordowej zawartości minerałów w soli himalajskiej. Według różnych źródeł jest ich od ponad 70 po prawie 90. Brak jednak oficjalnych potwierdzeń. Sól himalajska, jak każda inna sól, stanowi przede wszystkim źródło sodu – pierwiastka, z którym przesadzać nie powinniśmy, bo jego nadmierne spożywanie stanowi bezpośrednią przyczynę nadciśnienia i zatrzymywania wody w organizmie. Polacy w ogóle za dużo solą i różowa sól nie stanowi tu żadnej zdrowej alternatywy. Nie istnieją żadne rzetelne badania naukowe, które potwierdzałyby, że sól himalajska ma jakiekolwiek prozdrowotne właściwości. W istocie nie różni się niczym od tradycyjnej soli kuchennej, jest zaś sporo droższa: nawet kilkadziesiąt złotych za kilogram. Lepiej skupić się zatem na zdrowszych sposobach doprawiania żywności z wykorzystaniem ziół i przypraw.
