
Wraz z nadejściem sezony grillowego na tapecie pojawia się ten sam temat – śmiertelne zagrożenie spowodowane potrawami z rusztu. Czy rzeczywiście grillowany karczek lub kiełbaska jest cichym zabójcom? Jak cieszyć się czasem spędzonym przy grillu i nie osiwieć ze strachu? Czasy kiełbasy i karczku powoli odchodzą w zapomnienie. Zdrowe grillowanie to warzywa, ryby i chude mięso w odpowiednio przyrządzonej marynacie. Szybkim i bardzo dobrym, a przy tym zdrowym daniem są warzywa. Szparagi, cukinia, kabaczek czy papryka grillują się bardzo szybko, a ta metoda ich gotowania wydobywa z nich przepiękny aromat i smak. Można też przygotować prostą marynatę z cytryny, oliwki i czosnku. Kolejnym sposobem na zdrowy grill są ryby. Kwasy omega 3, które mają tak zbawienny wpływ na ludzkie zdrowia nie są niczym zagrożone, gdy przyrządzamy ryby na grillu. Także w tym przypadku niezbędna jest odpowiednia marynata, a także metoda. Najlepszym sposobem na przyrządzenie ryby z rusztu jest używanie folii aluminiowej.
