
Olej rzepakowy jest bardzo dobrym tłuszczem do smażenia – to czas, aby to powiedzieć. Tłuszcze roślinne generalnie polecane są do spożywania na zimno, jednak olej rzepakowy jest szczęśliwym od tej reguły wyjątkiem, należy tylko uważać, aby go nie spalić n patelni. Jest to olej bogaty w kwasy omega-3 w bardzo korzystnym stosunku 2: Pamiętać jednak należy, aby wybierać olej nierafinowany. Po oczyszczeniu bowiem z ewentualnych zanieczyszczeń rzepak pozbawia się również cennych składników odżywczych i kwasów tłuszczowych, co sprawia, że kupujemy produkt niepełnowartościowy. Taki oczyszczony i podgrzewany olej rzepakowy nie tylko nie ma cennych wartości zdrowotnych, o których tyle się mówi, nazywając rzepakowy oliwą północy, ale może być wręcz toksyczny. W temperaturze powyżej 160 stopni Celsjusza kształtują się bowiem szkodliwe tłuszcze trans. Nie ma nic złego w kupowaniu, a później podsmażaniu produktów na oleju rzepakowym, należy jednak kupować ten najlepszej jakości i pamiętać, że najzdrowszy będzie jednak na zimno.
