
Musimy bardzo uważać na to, na czym smażymy, czym smarujemy kanapkę, na czym podsmażamy warzywa do zupy. Cała tajemnica dobrego tłuszczu tkwi w zawartości oraz proporcjach kwasów tłuszczowych, które się w nim znajdują. W olejach roślinnych znajdziemy aż trzy rodzaje takich kwasów. Pierwszym są nasycone kwasy tłuszczowe, które występują między innymi w awokado. Drugim rodzajem są kwasy jednonienasycone, przede wszystkim z rodziny omega-9, które odnajdziemy w oliwie z oliwek czy oleju rzepakowym. Przypisuje się im działanie przeciwmiażdżycowe. Istnieją także kwasy wielonienasycone, wśród których wyróżniamy omega-3 oraz omega-6, w przypadku których szczególnie istotne są proporcje. Różne badania sugerują różne proporcje, przyjmuje się jednak, że stosunek ten powinien wynosić 4:1 lub 3: Kwasy omega-6 jednak bezlitośnie dominują w naszej diecie: znajdziemy je we wszystkich utwardzanych margarynach, gotowych słodyczach czy wypiekach, daniach gotowych. Nadmiar kwasów omega-6 hamuje przekształcanie kwasów omega-3 i prowadzi do wielu chorób uznawanych za cywilizacyjne. Powinniśmy więc zadbać o stałe dawki kwasów omega-
